På rekordtid er kunstig intelligens (AI) gået fra at være et hypet fænomen til at være en potentiel økonomisk gamechanger.
Selvom den underliggende teknologi ikke er ny, tilbyder nylige fremskridt inden for ikke mindst generativ AI som ChatGPT og Midjourney et mærkbart økonomisk håb om at frembringe innovation og vækst både nu og i de kommende år.
Hvad er potentialet for dansk økonomi i en verden, hvor AI spiller en stadig større rolle? Hvem er vinderne, og hvilke befolkningsgrupper kan blive udfordret?
Med en stærkt digitaliseret offentlig og privat sektor samt førende forskningsinstitutioner inden for netop dette område er Danmark godt placeret til at drage fordel af en kommende AI-revolution.
Men AI rejser også mange moralske, etiske og samfundsmæssige spørgsmål. I hvilket omfang vil vi fx lade robotterne træffe beslutninger om sundhedspleje eller fordeling af velfærd? Og hvad vil de fordelingsmæssige konsekvenser af AI være?
Det er blot nogle af de vigtige spørgsmål, som vi har forsøgt at finde svarene på i vores 14. Small Great Nation rapport, som vi vil præsentere på en konference i Marketenderiet den 22. maj.
Michael Svarer, økonomiprofessor, Senior Fellow i Kraka og tidligere overvismand, vil præsentere rapportens hovedkonklusioner og bl.a. dykke ned i temaerne:
- Hvordan forstår vi begrebet AI, eller kunstig intelligens?
- Er der grund til bekymringer eller jubel?
- Spørgsmålet alle stiller er: Hvornår kan AI ”udføre alle opgaver et menneske kan”?
- Hvordan og i hvilken omfang kan nye teknologier, bl.a. generativ-AI, automatisere økonomien og dermed bidrage til vækst og øget produktivitet?
- Hvilke fordelingsmæssige konsekvenser vil AI medføre?
- Hvordan sikrer vi at vi anvender teknologiens økonomiske potentiale, uden at det går ud over Danmarks sammenhængskraft?
Derudover præsenterer vi som en opfølgning på analyserne i rapporten en AI-parathedsindeks, der angiver, hvor godt rustet Danmark er til at høste gevinsterne af AI.
Fag- og erfaringseksperter deltager i debatten
For at sikre en alsidig og interessant diskussion på baggrund af rapporten, har vi inviteret en række spændende talere til at holde oplæg og deltage i paneldebatter.
På konferencen kan du se frem til at høre fra:
- Natasha Friis Saxberg, direktør i IT-Branchen
- Jeppe Lange, kunstner og skribent
- Marie Høst, tech-journalist og foredragsholder
- Michael Svarer, Senior Fellow i Kraka og tidligere overvismand
Vi vil løbende annoncere flere navne, der gæster konferencen og bidrager med deres viden og erfaringer.
Tilmeld dig konferencen HER.
(Fotocredit: AI-generet foto)