Personer fra ikke-vestlige lande har i de seneste 20 år udgjort en større og større del af den danske befolkning. Dette notat ser på udviklingen fra 1993 og frem til 2012 for denne befolkningsgruppe i forhold til valg af boligform. Der fokuseres på andelen af personer med ikke-vestlig baggrund, der bor i ejerboliger, hvilket sammenholdes andelen, der bor i større almene boligområder i Danmark.
• Andelen af 25-64 årige personer fra ikke-vestlige lande, der bor i en ejerbolig, er steget fra knap 20 pct. i starten af 1990’erne til omkring 26 pct. i 2012. Den tilsvarende andel for danskere har ligget konstant på knap 70 pct. siden 1993.
• Andelen af personer fra ikke-vestlige lande, der bor i ejerbolig, er klart størst uden for de større byer i Danmark. I de større byer bor personer med ikke-vestlig baggrund således i højere grad i fx almene lejeboliger.
• Personer med ikke-vestlig baggrund bor langt oftere i større almene boligområder sammenlignet med personer med dansk herkomst. I københavnsområdet boede ca. 45 pct. af personerne med ikke-vestlig herkomst i større almene boligområder, mens omkring 30 pct. boede i ejerboliger.
• Andelen af beboerne i de større almene boligområder, der kommer fra ikke-vestlige lande, er steget nogenlunde i takt med gruppens andel af den danske befolkning.
• Der er en klar tendens til, at efterkommere i højere grad bor i ejerbolig sammenlignet med indvandrere. Blandt 25-34 årige var det således 19 pct. af indvandrere fra ikke-vestlige lande, der boede i ejerbolig i 2012, mens den tilsvarende andel for efterkommere lå på 27 pct.
Analysen har været omtalt af Politiken d. 3/5-2014.