Krakas nye regionale boligmarkedsmodel forklarer de voldsomme prisudsving i 00'erne.
I dette papir analyseres boligpriserne i 14 danske amter fra 1987 til 2012, med særligt fokus på regionale prismekanismer og dynamik, samt årsagerne til de voldsomme regionale boligprisstigninger fra 2000 til 2007. Specielt analyseres betydningen af centrale politiske tiltag: i) Finansiel deregulering i form af introduktionen af rentetilpasningslån (RTL) og afdragsfrie lån (AFL) i hhv. 1999 og 2003, ii) den relativt lempelige finans- og pengepolitik i midt 00’erne, samt iii) fastfrysningen af ejendomsbeskatningen fra 2002.
Resultaterne peger på, at introduktionen af AFL og RTL havde central betydning for den nationale boligprisudvikling i 00’erne. Der findes dog store regionale forskelle i effekterne. De direkte priseffekter er centeret omkring Københavnsområdet og Aarhus, hvorimod andre områder hovedsageligt er påvirket indirekte igennem såkaldte pris-smitteeffekter. Boligboblen havde sit epicenter i København og til dels Århus, og risikoen for fremtidige boligbobler er også mest udtalt i storbyerne.
Indførelsen af AFL og RTL har medført at boligpriserne er blevet betydelig mere følsomme over for ændringer i den pengepolitiske rente. De lave renter fra 2004 til 2007 har dermed også bidraget væsentligt til boligprisstigningerne i 00'erne. Effekten af den lempelige finanspolitik var noget mindre. Skattestoppet fra 2002 har en destabiliserende effekt på boligprisudviklingen og var således også medvirkende til prisstigningerne fra 2000 til 2007.