Analyse
Onsdag 22. jun 2022

Lønmodtagerbeskæftigelsen stiger til nyt rekordniveau

Lønmodtagerbeskæftigelsen er vokset med 4.000 personer fra marts til april. Dermed er der i alt 2.948.000 lønmodtagere i Danmark, en fortsat udbygning af rekorden. Den høje beskæftigelse er godt nyt for lønmodtagerne, men kan være medvirkende til at øge det i forvejen problematisk høje inflationsniveau, som Danmark i øjeblikket oplever.

  • Lønmodtagerbeskæftigelsen voksede med 4.000 fra marts til april måned 2022 til 2.948.000

 

  • Dermed slog lønmodtagerbeskæftigelsen endnu engang sin egen rekord efter at være steget uafbrudt siden januar 2021. Før Corona brød ud i februar 2020, nåede lønmodtagerbeskæftigelsen at runde 2,8 mio., en rekord på daværende tidspunkt.

 

  • Beskæftigelsen er markant over sit strukturelle niveau. Finansministeriet skønner, at samlet beskæftigelse er ca. 80.000 over sit strukturelle niveau i 2022. Det kan på længere sigt give et pres på konkurrenceevnen, hvis beskæftigelsen vedvarende er markant over sit strukturelle niveau.

 

  • Der er en risiko for, at stærkt opskruet tempo på arbejdsmarkedet øger det allerede kraftige inflationspres. Det kan på sigt føre til en uheldig lønprisspiral.
     
  • Samlet er det derfor ikke problematisk og måske direkte ønskværdigt, hvis vi ser en flad eller svagt faldende udvikling i beskæftigelsen i resten af året.