- Analysen opdeler verden i tre grupper: Venner, neutrale og ikke-venner. Gruppen af venner identificeres ved at omsætte de seneste ti års stemmemønstre i FN’s Generalforsamling til en værdi, et såkaldt idealpunkt, på en politisk skala. Idealpunktet og placeringen på skalaen udregnes sådan, at landene placeres så afstanden afspejler, hvor ensartet landene stemmer.
- Gruppen af venner defineret på denne måde stemmer godt overens med en intuitiv opdeling og indeholder bl.a. alle EU- og EFTA-lande, alle medlemmer af NATO og en række andre oplagte venner af de vestlige demokratier.
- Den øvrige gruppe af lande opdeles yderligere i ”ikke-venner” og ”neutrale” baseret på stemmemønstret fra en resolution på spørgsmålet om Ruslands invasion af Ukraine.
- Analysen viser, at vennegruppens økonomiske dominans af verden er mærkbart aftagende. Fra at have udgjort over 80 pct. af verdens BNP i 1990, udgjorde gruppen knap 60 pct. i 2022. Denne tendens ventes at fortsætte de kommende år.
- Militærudgifter, og i sidste ende militær styrke, hænger tæt sammen med økonomisk styrke. Den vigende økonomiske dominans er således også et spørgsmål om at vennegruppen i mindre grad dominerer i militær styrke på globalt plan.
- En mindre grad af dominans økonomisk og militært betyder at vennegruppens mulighed for at påvirke den globale politiske situation i den retning, som er præget af demokrati og frihedsrettigheder, bliver mindre.