På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på effekter af et forslag om at indeksere børnepengene, således at de vil afhænge af leveomkostningerne i barnets opholdsland.
Hovedkonklusioner
• I de fleste andre europæiske lande er levestandard og leveomkostninger lavere end i Danmark. For de nye østeuropæiske EU-lande ligger niveauet for leveomkostningerne (her målt som forbrugerpriserne inklusiv afgifter) på omkring halvdelen af niveauet for Danmark.
• Ved en indeksering af fx børne- og ungeydelsen på baggrund af leveomkostningerne i barnets opholdsland, vil den kvartalsvise udbetaling af børne– og ungeydelsen til et barn under 3 år, der opholder sig i et af de nye østeuropæiske EU-lande, reduceres med fra 4.404 kr. til omkring 2.100 kr. i 2014.
• Ved en indeksering af de udbetalte børnepenge til børn i udlandet ville beløbet udbetalt til personer fra de nye østeuropæiske EU-lande have været reduceret fra ca. 31 mio. kr. til ca. 13 mio. kr. i 2012. Det svarer til en reduktion på ca. 18 mio. kr. svarende til ca. 0,1 pct. af det samlede beløb udbetalt i børnepenge i 2012.
• En indeksering af de kontante børneydelser på baggrund af et overordnet niveau for leveomkostningerne i det pågældende land risikerer at under- eller overvurdere de reelle omkostninger ved at have børn i lande, hvor fx omkostningerne og brugerbetaling ved fx børnepasning er anderledes end i Danmark. Forslaget er næppe foreneligt med EU-retten.
Analysen har været omtalt i Jyllandsposten d. 3/4-2014.