Som følge af EU udvidelsen har Danmark oplevet en markant stigning i indvandringen af personer fra de nye østeuropæiske EU-lande. Denne indvandring har givet anledning til diskussioner af, hvordan indvandringen fra EU generelt vil påvirke trækket på de universale danske velfærdsydelser. Dette notat ser således på brugen af en af disse ydelser, nemlig brugen af gratis lægehjælp via almen praksis.
Hovedkonklusioner
• I 2011 havde personer fra de nye østeuropæiske EU-lande i gennemsnit 3,7 kontakter til almen praktiserende læger, mens personer med dansk herkomst havde 6,7 kontakter i gennemsnit.
• Personer fra de nye østeuropæiske EU-lande havde færre kontakter med praktiserende læge end danskere og andre overordnede indvandrergrupper, når der kontrolleres for alder og kønssammensætning, bopælskommune osv.
• Den gennemsnitlige omkostning per person ved henvendelser til almen praksis var godt 30 pct. lavere for personer fra de nye østeuropæiske EU-lande sammenlignet med danskere.
• Omkostningerne forbundet med henvendelser til almen praktiserende læger for indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande udgjorde i 2011 knap 1 pct. af den samlede udgiftspost til dette område.
Analysen har været omtalt af dr.dk og P1 Morgen d. 26/3-2014.