Gennem de senere årtier er der sket et markant løft i kvinders uddannelsesniveau i Danmark. Men hvem bliver kvinderne gift med? Har det højere uddannelsesniveau påvirket uddannelsesmønstret blandt ægtepar? Dette notat ser på, hvem kvinderne gifter sig med, hvem der tjener mest i de ægtepar og hvor parterne har samme uddannelsesniveau.
Hovedkonklusioner
• Størstedelen af de danske ægtepar (blandt 20-40 årige) består af par med ens uddannelsesniveau, dvs. hvor faglærte giftes med faglærte, kvinder med lang videregående gifter sig med mænd med lang videregående uddannelse osv. Denne andel har ligget konstant på knap 45 pct. siden 1986 (målt på de overordnede uddannelsesgrupper).
• Det kraftige uddannelsesløft for især kvinder har dermed medført, at langt flere mænd med videregående uddannelse i dag er gift med en kvinde med tilsvarende uddannelsesniveau sammenlignet med for 30 år siden.
• I midten af 80’erne var det normale mønster, at det typisk var manden i et ægteskab, som havde det højeste uddannelsesniveau. Det billede er nu ændret. Siden 2002 har der været flere ægtepar i alderen 20 til 40 år, hvor kvinden har den længste uddannelse. I 2012 udgjorde ægtepar, hvor kvinden var højst uddannet, ca. 34 pct. af alle ægteskaber for 20-40 årige, mens der omvendt (kun) var 23 pct. af ægteskaberne, hvor mænd havde den højeste uddannelse.
• For langt de fleste af de ægtepar, hvor kvinden har det højeste uddannelsesniveau, er det imidlertid manden, der tjener mest. I 45 pct. af disse ægteskaber ligger mandens indtægt over 20 pct. højere end kvindens. Kun i omkring 20 pct. af disse ægteskaber er kvindens indkomst mere end 20 pct. højere end mandens. Disse andele har været rimelig konstante fra midtfirserne og frem til finanskrisen, hvor mændene blev ramt hårdere end kvinderne.
• Indkomstforholdene i de ægtepar, hvor kvinden er højest uddannet, skal bl.a. ses i sammenhæng med, at kvinder vælger uddannelser som i gennemsnit er forbundet med et lavere lønniveau. Desuden er det især kvinderne, der arbejder mindre i de år, hvor ægteparret har små børn.
Analysen har været omtalt i Berlingske d. 15/7-2014.