Analyse
Torsdag 11. dec 2014

Dagpengereformen får fortsat flere langtidsledige i beskæftigelse

Der er fortsat stort fokus på de personer, der efter dagpengereformens start har opbrugt deres dagpengeperiode. Men har reformen stadig den ønskede effekt, altså at øge afgangen fra dagpengesystemet for ledige med mindre end to års ledighed? Dette notat ser på, om tendenserne fra første halvår 2013, der viste afgangen fra dagpengesystemet var øget grundet reformen, stadig er gældende.

Hovedkonklusioner

  • Dagpengereformen trådte i kraft 1. januar 2013. Siden da har knap 4.000 personer i gennemsnit krydset 2-årsgrænsen i dagpengesystemet hvert kvartal. Alt i alt har der været tale om ca. 23.000 personer.

 

  • Antallet af personer, der krydser 2-årsgrænsen, som andel af personer, der krydsede 1-årsgrænsen året forinden, er faldet fra ca. 47 pct. før re-formen til omkring 30 pct. umiddelbart efter reformens ikrafttræden. Dette indikerer, at reformen har medvirket til at øge afgangen fra dag-pengesystemet for ledige med mindre end 2 års ledighed.

 

  • Beregningerne tyder på, at reformen har medvirket til at nedbringe antal-let af ledige, der krydser 2-årsgrænsen med omkring 13.000 personer sammenlignet med en situation, hvor forholdene på arbejdsmarkedet var lig dem, der var gældende i årene op til dagpengereformens start.

 

  • Andelen, som finder arbejde i løbet af de sidste tre måneder inden, de har modtaget dagpenge i to år, er steget fra godt 12 pct. til ca. 25 pct., hvis årene umiddelbart op til og årene efter dagpengereformens start sam-menlignes.

 

  • I kombination med resultater fra Det Økonomiske Råd peger analyserne på, at reformen har den tilsigtede effekt for langtidsledige. Et fravær af effekt er således ikke alene et argument for at tilbagerulle hele eller dele af reformen.