Analyse
Søndag 28. jul 2013

Østeuropæiske arbejdstagere bosat i Danmark

I 2004 blev EU udvidet med 10 nye medlemsstater. Det drejer sig om Estland, Letland, Litauen, Polen, Ungarn, Slovenien, Slovakiet og Tjekkiet. Fra 2007 kom Rumænien og Bulgarien med. Udvidelsen gav borgere fra disse lande nemmere mulighed for at komme til Danmark for at arbejde.
I det følgende analyseres, hvordan det er gået de personer fra de nye EU-lande, som har bosat sig i Danmark under den seneste højkonjunktur, hvor der var en stor efterspørgsel på arbejdskraft på det danske arbejdsmarked.
 
Antallet af østeuropæiske arbejdstagere som bosatte sig i Danmark toppede i 2008. I 2008 var der en nettoindvandring på ca. 13.000 personer fra de 10 nye EU-lande. Ca. 1/3 af de personer, som kom til Danmark i 2008, er udvandret igen efter tre år. Beskæftigelsesfrekvensen blandt dem, som er blevet i landet er steget fra 67 pct. det første år efter de indvandrede til 71 pct. efter tre år.
 
Beskæftigelsesfrekvensen for indvandrere fra de nye EU-lande, der indvandrede i 2008, er hermed på niveau med befolkningsgennemsnittet. Blandt dem som fortsat er bosat i Danmark er der altså en relativ stor tilknytning til arbejdsmarkedet, hvilket er en forudsætning for et positivt bidrag til de offentlige finanser.