Videre til indhold
  • Analyse
  • Debatindlæg
  • Small Great Nation
  • Corona
  • Finanskrisekommissionen
  • Øvrigt
  • Ydelser
  • Nyheder
  • Analyser & Projekter

    Analyser & Projekter

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
    • Klima & Miljø
    • Arbejdsmarked & Uddannelse
    • Globalisering & Sammenhængskraft
    • Vækst, Erhverv og Offentlige finanser
    • Skatter, afgifter & fordeling
    • Small Great Nation
  • SGN
  • Om os
  • Kontakt
Klima & miljø, Vækst, erhverv og offentlige finanser, Analyse

1. februar 2024

Omstilling fra animalsk- til plantebaseret produktion kan bidrage stort til at nå de danske klimamål

En halvering af den danske svine- og kvægproduktion kan reducere landbrugets CO2e-udledninger med godt 35 pct. og frigive dansk jordareal svarende til 660.000 hektar. En omlægning mod mere planteproduktion kan dermed bidrage til, at Danmark når sine mål for CO2e-reduktioner, mål om biodiversitet samt mål for vedvarende energi på land.

Del
Linkedin Bluesky Streamline Icon: https://streamlinehq.comBluesky X-twitter

Hovedkonklusioner

Dansk landbrug står overfor en omfattende opgave, hvis sektoren skal leve op til målene fra Landbrugsaftalen om at reducere sine drivhusgasudledninger med 55-65 pct. ift. 1990-niveauet frem mod 2030. I denne analyse viser vi, at en såkaldt strukturel omstilling af den danske landbrugssektor, hvor den animalske produktion reduceres til fordel for plantebaseret produktion, kan bidrage til at landbruget når sine klimamål.

Samtidig er det muligt at reducere landbrugets drivhusgasledninger uden at gå på kompromis med, hvor mange mennesker den danske landbrugsproduktion kan brødføde. Tværtimod viser analysen, at fordi plantebaserede fødevarer kan brødføde flere mennesker pr. hektar, vil omlægningen frigive et landbrugsareal som enten kan bruges til andre formål såsom skovproduktion og naturbeskyttelse, eller til at brødføde endnu flere mennesker med plantebasserede fødevare. Plantebaserede fødevarer har potentiale til at brødføde op til fem gange så mange mennesker pr. hektar, ift. hvis jorden bruges til produktion af foder til den animalske produktion.

I et illustrativt eksempel, hvor den danske svine- og kvægproduktion halveres og i stedet erstattes med plantebaserede fødevarer, reduceres landbrugets arealbehov med ca. 25 pct. og CO2e-udledninger med godt 35 pct. En strukturel omlægning fra animalsk til vegetabilsk produktion ser altså ud til at kunne bidrage markant til landbrugets grønne omstilling.

Analysen er omtalt i Information den 1. februar 2024

Download
Hent analysen
Udarbejdet af
Loading...
Andreas Lund Jørgensen
Seniorøkonom
alj@kraka.dk
+45 50 41 12 37
Mathias Lindholm Rasmussen
Studentermedarbejder
mlr@kraka.dk

Få ny viden direkte i din indbakke

Generelt
  • Fonden Kraka
  • Rigensgade 11, 3.
  • 1316 København K
  • CVR: 33848099

Privatlivspolitik
Cookiepolitik

Navigation
  • Aktuelt
  • Analyser
  • Redegørelse for god Fondsledelse
  • Medarbejdere
  • Kontakt
Kontakt
  • kontakt@kraka.dk

© 2025 Kraka – CVR: 33848099

Linkedin Bluesky Streamline Icon: https://streamlinehq.comBluesky
  • Aktuelt
  • Analyser
    • Alle analyser
    • Klima & miljø
    • Arbejdsmarked & uddannelse
    • Globalisering & sammenhængskraft
    • Vækst, erhverv & offentlige finanser
    • Skatter, afgifter & fordeling
  • Small Great Nation
  • Om os
    • Sådan arbejder Kraka
    • Medarbejdere
    • Finansiel støtte
  • Kontakt
Main Menu
  • Aktuelt
  • Analyser
    • Alle analyser
    • Klima & miljø
    • Arbejdsmarked & uddannelse
    • Globalisering & sammenhængskraft
    • Vækst, erhverv & offentlige finanser
    • Skatter, afgifter & fordeling
  • Small Great Nation
  • Om os
    • Sådan arbejder Kraka
    • Medarbejdere
    • Finansiel støtte
  • Kontakt
Linkedin Bluesky Streamline Icon: https://streamlinehq.comBluesky