Det seneste årti har været præget af kraftige udsving i de danske boligpriser og deraf følgende udsving i boligejernes solvens. Mange boligejere har derfor været nødsaget til at foretage kraftige justeringer i deres opsparing og privatforbrug, med stor effekt på den realøkonomiske udvikling. I dette notat analyseres det, i hvilket omfang udsving i boligpriserne og boligejeres solvens, har været udslagsgivende for udsving i privatforbruget under opsvinget og i den efterfølgende kriseperiode.
Blandt de industrialiserede lande ses en tendens til, at højere gældssætning i før-kriseperioden har været udslagsgivende for større nedgang i privatforbruget over finanskrisen. Danmark udgør et af de lande, der har akkumuleret mest gæld i før-kriseperioden og har set det største tilbageslag i privatforbruget i starten af finanskrisen.
På regionalt plan er udviklingen i privatforbrug og forbrug/belåning af friværdi tæt korreleret med udviklingen i boligpriserne – både før og efter finanskrisen. Det tyder på, at de kraftige regionale boligprisudsving over det seneste årti har været medvirkende dels til den høje gældsætning før finanskrisen og dels til den svage udviklingen i forbruget og real BNP efterfølgende.