Notatet ser på, i hvor høj grad børn fra ikke-vestlige lande er indskrevet på privatskoler sammenlignet med danske børn. Desuden ses der på, hvilke forældre der typisk vælger at sende deres børn i privatskole samt den etniske sammensætning i de privatskoler, som typisk bliver benyttet af personer med ikke-vestlig baggrund.
• Omkring 16 pct. af børnene i Danmark gik i 2013 i privatskole. For børn med ikke-vestlig baggrund var det ca. 14 pct.
• Andelen af børn, der går i privatskole, har været stigende siden 2007. Andelen af danske børn i privatskole steg med ca. 17 pct. fra 2007 til 2013, mens andelen for ikke-vestlige lande steg med ca. 30 pct.
• Det er særligt omkring byerne København, Odense og Aarhus, at forældre med ikke-vestlig baggrund vælger at sende deres børn i privatskoler. Fx gik knap hver fjerde barn med ikke-vestlig baggrund i København i privatskole i 2013. Det gælder også for børn med dansk oprindelse.
• Især børn fra bl.a. Sri Lanka, Marokko, Tyrkiet er indskrevet på privatsko-le. Fx gik ca. 23 pct. af børn fra Sri Lanka i privatskoler i 2013. Børn fra fx Thailand, Bosnien-Hercegovina og Afghanistan vælger derimod i meget høj grad folkeskolen – også mere end danske familier.
• Børn fra Irak, Somalia, Libanon og Syrien på privatskoler er i høj grad indskrevet på skoler, hvor den overvejende del (mere end 80 pct.) af eleverne kommer fra ikke-vestlige lande. Børn fra bl.a. Sri Lanka, Iran og Vietnam er derimod typisk indskrevet på privatskoler, hvor andelen af børn med ikke-vestlig baggrund er forholdsvist lav (under 20 pct. af eleverne).
Analysen har været omtalt i Politiken d. 28/6-2014.