Analysen er nævnt på Finans.dk d. 19. november 2018
- Danmarks forbedrede adgang til udenlandsk arbejdskraft giver en mere fleksibel arbejdsstyrke og dermed mindre konjunkturudsving i arbejdsløshed og lønpres. Analysen viser, at op mod en tredjedel af de konjunkturbetingede udsving i beskæftigelsen dækkes af udenlandsk arbejdskraft, hvilket giver den dæmpende effekt. Det kræver store justeringer af finanspolitikken at opnå samme konjunkturdæmpning.
- Den automatiske stabilisering af konjunkturerne, som fleksibiliteten i en stigende mængde af udenlandsk arbejdskraft giver dansk økonomi, gør, at det i mindre grad end tidligere er nødvendigt at føre aktiv finanspolitik for at dæmpe konjunkturudsvingene.
- Ved et middelstort konjunkturudsving svarer den beregnede afdæmpning fra udenlandsk arbejdskraft til en finanspolitisk tilpasning fra konjunkturens lavpunkt til dens toppunkt på 3,5 pct.point af bundskatten eller 1,5 pct. af det offentlige forbrug.
- Analysen viser, at det af hensyn til konjunkturstabilisering kan være hensigtsmæssigt at give bedre adgang for udenlandsk arbejdskraft, hvis det øger fleksibiliteten i mængden af udenlandsk arbejdskraft. Alternativet til fleksibel udenlandsk arbejdskraft er ganske kraftige doser af traditionelle finanspolitiske instrumenter – skatter og offentlige udgifter – eller mere ukontrollerede konjunkturudsving, med øget risiko for overophedning.
- Det er fleksibiliteten i mængden af udenlandsk arbejdskraft, der giver den konjunkturdæmpende effekt. Et engangsløft har ikke nødvendigvis sådan en effekt, men vil have mere langsigtede, strukturelle effekter. De langsigtede effekter af udenlandsk arbejdskraft behandles i en senere analyse i ”Small Great Nation” projektet fra Kraka-Deloitte.