Kvinder uddanner sig i stigende grad mere end mænd og har bl.a. overhalet mht. hvor mange, der tager en videregående uddannelse. Men trods dette uddannelsesforspring er kvinder stadig underrepræsenterede i toppen af indkomstfordelingen. Denne analyse undersøger, hvordan kvindernes stigende uddannelsesniveau har påvirket ligestillingen siden 1996 – og hvordan det forventes at udvikle sig frem mod 2050.
Det viser analysen:
- Kvinder har i dag væsentligt højere uddannelsesniveau end mænd. I 2021 havde 22 pct. af kvinderne en lang videregående uddannelse (LVU) mod 19 pct. af mændene – en markant ændring fra 1996, hvor dobbelt så mange mænd som kvinder havde en LVU.
- Trods højere uddannelsesniveau er andelen af kvinder med en indkomst i top 10 pct. kun steget fra 3 pct. i 1996 til 5 pct. i 2021 – langt fra mændenes 15 pct.
- En vigtig del af forklaringen er, at samtidig med at kvinder har uddannet sig mere, er den generelle sandsynlighed for at nå top 10 pct. med en lang videregående uddannelse faldet markant. En anden vigtig forklaring er, at kvinder med mellemlange videregående uddannelser (MVU) har omtrent samme lave chance for at nå toppen af indkomstfordelingen, som ufaglærte kvinder, hvorimod mænds sandsynlighed stiger med 12. pct.-point ved at tage en MVU.
- Selvom kvinders uddannelsesniveau forventes at stige yderligere ift. mænds frem mod 2050, vil det ikke føre til ligestilling i topindkomster. Øvrige faktorer som branchevalg, de konkrete uddannelsesvalg indenfor fx LVU og MVU, forskellige konsekvenser af at få børn for mænd og kvinder, arbejdstid og mulig diskrimination spiller stadig en stor rolle.