Analyse
Mandag 10. sep 2018

Bare fordi du har været dygtig i skolen, tjener du ikke nødvendigvis mere

Skal man vælge fremtidens job med hjernen eller med hjertet? Det er op til den enkelte at beslutte. Danske unge vælger primært uddannelse ud fra egne interesser og ikke ud fra det forventede økonomiske afkast.

Analysen er nævnt i Berlingske d. 11. september 2018.

 

Analysens resultater indikerer, at længere uddannelse og høje karakterer i sig selv ikke er nok. Valg af en uddannelse, der passer til arbejdsmarkedsbehovet, er en af de afgørende faktorer for at opnå en høj jobsikkerhed og indkomst som voksen.


Det er vigtigt at vælge en uddannelse efter egne interesser og kompetencer, så man kan få glæde og nytte af jobbet resten af livet. Unge skal dog også kende til forskelle i deres fremtidige beskæftigelses- og indkomstmuligheder efter endt uddannelse, så valget om uddannelse træffes på det mest oplyste grundlag.


Således kan en dimittend inden for litteraturvidenskab forventes at tjene 12.000 kr. sammenlignet med godt 41.000 kr. for dem, der har læst forsikringsmatematik. Samtidig kan en brolægger forvente at tjene godt 27.000 kr., hvorimod en med pædagogisk grunduddannelse kan forvente en indkomst på 11.400 kr. i gennemsnit.


Kun tre ud af de ti videregående uddannelser, hvor de studerende har de højeste karakterer fra grundskolen, ligger i top-10 målt på forventet indkomst for dimittender fra videregående uddannelser. Til gengæld giver kun én ud af ti af de videregående uddannelser med laveste grundskolekarakterer også udsigt til en bund-10 placering for lavest forventet indkomst.