Analyse
Mandag 10. dec 2012

Betydelig udskiftning i gruppen med de 1 pct. højeste indkomster

Over de seneste 30 år er en større andel af den samlede indkomstmasse tilfaldet den ene procent af befolkningen, der har de højeste indkomster i et givet år. Et centralt spørgsmål i relation til denne udvikling er dog, hvor stort omfanget af bevægelser ind og ud af topindkomstgruppen er. Denne analyse ser nærmere på indkomstmobiliteten i topindkomstgruppen de seneste tre årtier. 

 

Analysens hovedkonklusioner er:

1) Den andel af de danske husholdningers indkomster, der tilfalder den ene procent med de højeste indkomster, er steget fra 4 pct. i 1980 til 6 pct. i dag. Stigningen i indkomstmassen i topindkomstgruppen har fundet sted siden begyndelsen af 90’erne. 

 

2) Set over perioden 1980-2010 har omkring halvdelen af dem, der er i topindkomstgruppen i ét år, forladt gruppen igen i løbet af to år. Til sammenligning er tallet kun ca. 1/3 i USA. Der er således betydelige bevægelser ind i og ud af topindkomstgruppen i Danmark. 

 

3) Med til historien hører dog, at langt de fleste af dem, der bevæger sig ind i og ud af topindkomstgruppen, har en relativt høj indkomst både i årene før, de træder ind i gruppen og i årene efter, de har forladt gruppen. Eksempelvis var næsten 9 ud af 10 af personerne i topindkomstgruppen i 2010, også at finde blandt de 10 pct., som havde de højeste indkomster i 2007. Der er således en klar persistens i de højeste indkomster.

 

4) 1 ud af 10 pct. af dem, der i et bestemt år var i topindkomstgruppen, tilhørte tre år efter den fjerdedel, som har de laveste indkomster. Tilsvarende var 1 ud af 15 af dem, der var i topindkomstgruppen i 2010, som var i den nederste indkomstkvartil i 2007. Denne gruppe består ikke mindst af selvstændige, som ofte har mere varierende indkomster end lønmodtagere.

 

5) Indkomstmobiliteten skal også ses i sammenhæng med, at indkomsten normalt er lav før og lige efter man kommer ind på arbejdsmarkedet, hvorefter den ofte stiger frem til 40- og 50-årsalderen i takt med øget erfaring mv. Derefter går indkomsten normalt ned, navnlig efter man har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Derfor er der mange midaldrende i gruppen med de højeste indkomster.