Indlægget er bragt på www.borsen.dk den 6. oktober 2016
Ejendomsværdiskattestoppet har betydet, at skatten har været fastholdt nominelt, og at provenuet derfor løbende er blevet udhulet. Ejendomsværdiskattestoppets nominalprincip har destabiliseret boligmarkedet og betyder i dag, at ejendomsværdiskatten virker modcyklisk, hvilket forstærker de uønskede makroøkonomiske udsving. Skattestoppet har også betydet en skævvridning i ejendomsskatterne, som først og fremmest er kommet personer i hovedstadsområdet til gode. Og boliger er i dag i gennemsnit beskattet for lempeligt sammenlignet med andre aktiver.
Krakas Finanskrisekommission har tidligere foreslået ejendomsværdiskattestoppet ophævet på en sådan måde, at ejendomsværdiskattesatsen sættes til 0,6 pct., svarende til den gennemsnitlige effektive skattesats i dag, jf. finanskrisekommissionen.dk. Regeringen har adopteret dette forslag.
Det har bekymret, at boligejere med en afskaffelse af nominalprincippet kunne risikere at måtte gå fra hus og hjem pga. stigende ejendomsvurderinger. Netop dette problem fandt Finanskrisekommissionen en løsning på: Boligejernes tryghed kan sikres ved, at de får sikkerhed for, at den betalte grundskyld og ejendomsskat ikke kan stige mere end satsreguleringen i ejerperioden. Det sker ved, at boligejerne kan vælge at få indefrosset den overskydende skat, hvis den skyldige ejendomsværdiskat og grundskyld samlet stiger mere end satsreguleringen. Den indefrosne skat fremføres med rente, men forfalder først til betaling, når boligen sælges. Regeringen har også adopteret denne model.
Den nye model fjerner på sigt nominalprincippets destabiliserende effekter, men prisen i form af mistet provenu er høj: Regeringen foreslår, at de nuværende boligejere får en permanent skatterabat og der indføres et dyrt forsigtighedsprincip i vurderingssystemet. Det kan være den nødvendige politiske pris for at slippe af med nominalprincippet og er til gavn for boligejerne. Men det betyder, at beskatningen af bolig også i fremtiden vil være alt for lempelig.
Vi vil dog alt i alt kvittere for, at centrale dele af udspillet læner sig op ad Krakas anbefalinger.