Analyse
Mandag 26. nov 2012

Danske topindkomster er vokset mindre end i andre lande

I de senere år har der i mange lande været en debat om, hvorvidt især den 1 pct. mest veltjenende del af befolkningen har for stor en andel af de samlede indkomster. Denne debat skal ses i lyset af, at indkomsterne i toppen af fordelingen er steget væsentligt mere end indkomsterne i den øvrige del af befolkningen i mange vestlige lande siden begyndelsen af 1980’erne. I denne analyse ses nærmere på, hvordan de danske topindkomster har udviklet sig over de seneste 30 år i forhold til nogle af de lande, vi normalt sammenligner os med.

 

Analysens hovedkonklusioner er:

1) Indkomstforskellen mellem personer med de 1 pct. højeste indkomster og den øvrige del af befolkningen, har i en international sammenligning ligget på et lavt niveau i Danmark de seneste 30 år.  Andelen er steget, men væsentligt mindre end i mange andre vestlige lande.

 

2) I dag tjener de personer, som har de 1 pct. højeste indkomster i Danmark, ca. 7,5 gange så meget som gennemsnittet i den øvrige del af befolkningen. Det er det samme som i Sverige og lidt mindre end i Norge, men markant mindre end i USA og Storbritannien. Her har den ene procent af befolkningen med størst indtjening en indkomst, der er omkring 20 gange højere end gennemsnitsindkomsten i den øvrige del af befolkningen.

 

3) I Danmark har de personer, der har de 1 pct. højeste indkomster, opnået en lidt højere realindkomstfremgang end den øvrige del af befolkningen siden 1980. Men fordelingen af indkomstfremgangen på tværs af indkomstgrupper er markant mere lige i Danmark end i USA og Storbritannien, men også mere lige end i Norge og Sverige.

 

Analysen er omtalt i Politiken den 25. november 2012.