- Det danske vækstpotentiale fra det beregnede globale efterspørgselstræk er 1,6 pct. om året frem mod 2050 – lidt højere end den langsigtede prognose fra OECD, som siger 1,5 pct. Det er umiddelbart positivt at trækket fra efterspørgslen er højere end den skønnede vækst i ud bud, da det kan gøre det lettere at realisere vækstpotentialet.
- De danske brancher er bredt fordelt målt på styrkepositioner, hvilket indikerer en høj grad af specialisering i økonomien. Særligt fremstår medicinalindustrien og skibsfart som markant styrkepositioner.
- Danske brancher er præget af lidt højere vækstpotentiale hvor der er størst styrkepositioner, hvilket giver en diagonal fra nederste venstre til øverste højre i potentialediagrammer.
- EU har ikke denne diagonal – EU som helhed har lavere vækstpotentiale i sine styrkepositio ner end gennemsnittet. USA har den samme diagonal som Danmark. Forskellen mellem de to er i høj grad EU’s styrkepositioner er i fremstillingsindustri og andet med lavt vækstpoten tiale, som fx landbrug, mens USA’s styrker ligger i private tjenester og energi.
- Det danske vækstpotentiale er relativt sårbart – en forholdsvist stor del kommer fra udlandet, og i international sammenhæng en stor andel fra amerikansk efterspørgsel. Det gør vækstpo tentialet sårbart i den nuværende geopolitiske situation, hvor USA truer med handelskrig og generel afkobling fra den globale økonomi.
- Med den nylige geopolitiske udvikling er det et spørgsmål, hvor gunstigt Danmarks udgangs punkt egentlig er – fordelene ved den høje afhængighed af USA og omverdenen generelt, kan hurtigt forsvinde i et nyt regime med handelskrige.